Kuchnia berlińska - potrawy tradycyjne

 

 

Z czym kojarzą nam się potrawy niemieckie? Ciężka kuchnia, kartofle, piwo, golonka. Ale oczywiście to tylko stereotyp. Jak daleko odbiega od niego tradycyjna kuchnia berlińska? Oto kilka charakterystycznych dla niej potraw.

 

Przystawki:

 

Jajka z sosem musztardowym – prosta i szybka potrawa, jajko ugotowane na twardo z sosem musztardowym (musztarda, mleko, masło, mąka, przyprawy).

 

Szprewaldzka sałatka kartoflana ze szpekiem – odmiana Kartoffelsalat – gotowane i podsmażone ziemniaki z wędzonym boczkiem, drobno pokrojonym ogórkiem z sosem z oleju, octu i przypraw.

 

Sałatka szparagowa – gotowane szparagi z cebulką oraz sosem z oleju słonecznikowego, soku z cytryny plus sól i pieprz – podawać oprószone pietruszką.

 

 Berlińska sałatka śledziowa – znów odmiana klasycznej sałatki, tym razem śledziowej – oprócz śledzi, mamy tu gotowane ziemniaki, jabłko – oba składniki pokrojone w drobną kostkę do tego cebulka, szynka, salami (!), ogórek kiszony wszystko w sosie z oleju, octu winnego i musztardy.

 

Zupy:

 

Fasolowa – z boczkiem, cebulą, słoniną – z dodatkiem czerwonego wina.

 

Kartoflanka z kiełbasą – klasyczna kartoflanka z warzywami, ale z dodatkiem kiełbasy i boczku.

 

Chłodnik warzywno-rakowy – Berlin to miasto nad wodą więc coś dla miłośników raków – zupa na białym winie, soku z cytryny, z jogurtem, śmietaną – oczywiście gotowane raki, koper włoski, cebula, szczypiorek, pietruszka, do smaku przyprawy i musztarda.

 

Dania mięsne:

 

Golonka – klasyka, podawana z kartoflami.

 

Baranina z cebulą po berlińsku – proste, ale smaczne danie mięsne – cebula z baraniną podduszona i sos z dodatkiem mąki oraz kminku.

 

Wołowina z sosie chrzanowym - gotowana wołowina z sosem chrzanowym (bulion wołowy, mleko, masło, sok z cytryny, chrzan, kapary, pietruszka.

Kontakt